Σφακιανή Κουζίνα

Ως γνωστό η Κρητική διατροφή βασίζεται στο πράσινο χρυσό και ιδιαίτερα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στην κατανάλωση όσπριων και δημητριακών, στα εποχικά φρούτα και λαχανικά, στα σαλιγκάρια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα ψάρια και στη μικρή κατανάλωση κρέατος, αλλά έχοντας πάντα την αρχή της συν-τροφικότητας δηλαδή να τρώμε παρέα και να συνοδεύει το φαγητό μας ένα ποτήρι κρασί.

Άλλωστε βάση επιστημονικών ερευνών όσοι έχουν σαν στόχο να ξεχάσουν να πεθάνουν ακολούθου την Κρητική διατροφή.

Στην Κρήτη καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου και λόγω του μεγέθους της, υπάρχουν κάποιες απομονωμένες περιοχές που ακολουθούν τις διαχρονικές διατροφικές συνήθειες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μια από αυτές της περιοχές είναι τα Σφακιά.

Χαρακτηριστική περίπτωση και άξιο έρευνας από τους επιστημονικούς φορείς, καθώς μέχρι σήμερα ακολουθούν, τη λιτή για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, αλλά πεντανόστιμη, κουζίνα των Ορέων.

Μια περιοχή που έχει σφυρηλατηθεί από την ανάγκη της επιβίωσης και όλες τις αντιξοότητες που έχει συναντήσει, έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα την αρχέγονη κουζίνα με ελάχιστες επιρροές από το γαστρονομικό γίγνεσθαι των πόλεων.

Βασιζόμενη στην εποχικότητα της πρώτης ύλης και την ποιότητα των προϊόντων, με δυο τρία υλικά φτιάχνουν υπέροχα εδέσματα που είναι περιζήτητα στης πόλεις.

Άλλωστε  είναι η μοναδική κουζίνα της Ελλάδος που:

  • Χρησιμοποιούν θυμαρίσιο μέλι με το βραστό κρέας
  • Στο τσιγαριστό αρνί ή κατσίκι χρησιμοποιούν   μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανθό  του αλατιού
  • Φτιάχνουν τις περιζήτητες σφακιανές πίτες με  μυζήθρα ή πηχτόγαλο, αλεύρι και νερό
  • Φτιάχνουν το σφακιανό γιαχνί που περιέχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο κρεμμύδι, κρασί και ανθό του αλατιού
  • Έχουν την συνήθεια να τηγανίζουν πατάτες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Τα ασύγκριτης νοστιμιάς τυροκομικά προϊόντα τους έχουν την αύρα της θάλασσας  καθώς τα  ζώα είναι ποτισμένα  με την αλμυρά της.