Χανιά

Τα Χανιά είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας. Χτισμένη στα ερείπια της Αρχαίας Κυδωνίας, μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιάκαι την αρχοντιά της, το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον αλλά και τα Μνημεία της.

Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα, την παλιά πόλη και την νέα. Η παλιά πόλη είναι κτισμένη γύρω από το Ενετικό λιμάνι και περικλείεται από τα Ενετικά τείχη που χτίστηκαν το 1538 και σήμερα διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Τα νότια τμήματα των τειχών καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς και διαφόρων άλλων δημοσίων κτηρίων. H νέα πόλη εκτείνεται εκτός των τειχών.

Παλιά πόλη των Χανίων

Η παλιά πόλη των Χανίων θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου, παρόλο που κάηκε και βομβαρδίστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν. Η ομορφιά βρίσκεται στο ότι ο ταξιδιώτης μπορεί να δει σε διάφορα σημεία της πόλης δείγματα των πολιτισμών που πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της  παλιάς πόλης είναι:

 • Το Ενετικό λιμάνι με τον Φάρο που είναι ένας από τους παλιότερους φάρους που σώζονται μέχρι σήμερα
 • Το Γιαλί Τζαμισί που ήταν παλιό τζαμί και σήμερα έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων.
 • Το Μεγάλο Αρσενάλι που παλιότερα φιλοξενούσε το Δημαρχείο των Χανίων, ενώ σήμερα εκεί στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ). Δίπλα στο Μεγάλο Αρσενάλι υπάρχουν τα Βενετσιάνικα νεώρια όπου κατασκευάζανε πολεμικά πλοία ενώ σήμερα λειτουργούν ακόμα για την επισκευή πλοίων και καϊκιών.
 • Η πλατεία της Σπλάντζιας με τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Στην πλατεία αυτή ήταν η παλιά συνοικία των μουσουλμάνων, με γραφικά σοκάκια ενώ επί τουρκοκρατίας ο Ναός του Αγίου Νικολάου ήταν το κεντρικό τζαμί των Χανίων.
 • Η πλατεία Σαντιρβάνι με το μικρό συντριβάνι, όπου διασταυρώνονται οι κεντρικότεροι δρόμοι της παλιάς πόλης
 • Η Μητρόπολη Χανίων με την πλατεία της Τριμάρτυρης
 • Η συναγωγή Ετζ Χαγίμ, η οποία είναι η μόνη συναγωγή στην Κρήτη που διασώζεται και αναστηλώθηκε το 1999.
 • Το φρούριο του Φιρκά που παλιότερα αποτελούσε τον κύριο Ενετικό στρατώνα της πόλης λόγω της καίριας θέσης του και σήμερα στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
 • Η Πύλη της Άμμου (Κουμ Καπί ή Σαμπιονάρα) είναι η Βορειοανατολική και η μόνη που σώζεται μέχρι σήμερα από τις τρεις πύλες του δεύτερου (εξωτερικού) βενετσιάνικου τείχους των Χανίων
 • Ο Προμαχώνας Mocenigo, που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα, δίπλα στην Πύλη της Άμμου, την νότια πλευρά του οποίου κοσμεί έμβλημα με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, οικόσημα και τη χρονολογία 1591.
 • Το Νεώριο Μόρο είναι ένα από τα τρία νεώρια που κατασκευάστηκαν τον 16οαιώνα και σήμερα φιλοξενεί τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων. Στο Νεώριο Μόρο στεγάζεται το Μινωικό πλοίο, πιστό αντίγραφο πλοίου μήκους 17μ. και πλάτους 4μ.